Til forsiden

Til forrige side

 

 

 

 

På denne side kan du finde lidt orientering om, hvorledes du på den bedste og mest sikre måde kan hælde vin fra BIBS (eller andre 10-liters dunke) på flaske, således at holder sig godt og længe.

Der findes to BIB-niveauer. De bedste BIB’s (og dermed de BIB’s, hvor vinen kan holde sig længst), leveres fra cooperativerne, som har de bedste maskiner til at påfyldning med denne særlige teknik i en emballage, som sørger for, at der ikke trænger ilt ind i beholderen, når vinen tappes.

De næstbedste BIB’s leveres fra vinbønderne som lejer en rullende BIB-maskine, eller hvad sådan én nu hedder; når der skal BIB’es.

Det vil derfor være en fordel at hælde BIB’s fra denne import på flasker, hvis man ikke forventer at tømme beholderen inden for 1-2 måneder, efter at man har fået den hjem.

Plasticpropper er noget nemmere at håndtere end kork. Vin proppet med plasticpropper kan nemt holde sig et par år - hvis det vel at mærke er gjort rigtigt.

Hvis vinen skal opbevares længe (flere år)

  • Hvis vinen skal opbevares længe, bruges kortpropper.

  • Flaskerne renses i balonskyllemiddel (ca. 1/4 dl. pr. 5 liter vand).

  • Flaskerne skylles i meget varmt vand 4-5 gange.

  • Flaskerne sættes til tørre med bunden i vejret.

  • Propperne - det skal være de lange - koges i rødvin tilsat en pose svovl (svovl købes i "Matas")

  • Efter kogningen skal propperne trække ca. en time, og herefter lægges de til afdrypning på et viskestykke.

  • Aftap vinen i de tørre flasker.

  • Sæt vha propmaskinen korkpropperne i flaskerne umiddelbart efter aftapningen.

  • Lad flaskerne stå op, til propperne er tørre - ca. 2-4 dage (afhængig af temperatur mv.)

  • Efter de 2-4 dage (og når propperne er helt tørre i overfladen) lægges flaskerne vandret !

 

 

 

Hvis vinen kun skal opbevares i kort tid

  • Flaskerne renses i almindeligt varmt vand. Brug helst flasker, som du tidligere har skyllet i 2 á 3 hold varmt vand umiddelbart efter at flaskerne er tømt. Det forhindrer nemlig, at vinrester klistrer sig fast og tørrer ind og dermed forurener den nye vin.

  • Flaskerne sættes til tørre med bunden i vejret.

  • Flaskerne sættes i ovnen (ved 120 grader) i 20-25 minutter.

  • Aftap vinen i de nu tørre og helt kolde flasker.

  • Plasticpropperne overhældes med kogende vand.

  • Sæt den lune og bløde prop i flasken (fx. vha plasticproptrækkeren).

  • Lad flaskerne stå op, til plasticpropperne er tørre - ca. 2-3 timer afhængig af temperatur mv.

  • Herefter kan flaskerne lægges vandret på hylde.